Astiakaapin nippelistä avaruusmatkoihin

Myös opiskelijoiden kiltatoiminta kerhotiloineen on oppimisen ja tekemisen tyyssija, kuten Tampereen teekkarien avaruusteknillinen kerho Castor.

Opiskelijoiden suunnittelema ja valmistama 3D-printteri tulostaa haluttuja esineitä ja kappaleita muovista tietokoneelle ohjelmoitujen piirustusten mukaan. Niki Suominen ja Juha Koljonen seuraavat maljakon valmistumista.

Haluaisitko valmistaa 3D-tulostimella ystävällesi lahjaksi maljakon tai suunnitella matkustamista aurinkokunnassa sähköpurjeen avulla?

Jos vastasit kyllä, sielunkumppaneita sinulle löytyy ihan varmasti Tampereen teknillisen yliopiston sähkötalon alakerrasta, jossa kokoontuu avaruusteknillinen kerho Castor.

Koneiden suunnittelua ja materiaalitekniikkaa opiskelevan Niki Suomisen ajatuksissa on ystävänpäivä. Uusi laite tulostaakin tyttöystävälle maljakkoa lahjaksi.

-Etsittiin netistä tietokoneella piirretty 3D-kuvio, joka lyötiin ohjelmaan. Nyt printteri pursottaa lämmitettyä filamenttilankaa haluttuun muotoon, hän kertoo romanttisen lahjansa valmistumisesta.

Syntymässä olevan maljakon materiaalista hän tietää ennalta, että se kestää vettä ja reunoihin nojaavien kukkien painon.

-Enpä juuri tiedä, mitä parempia ominaisuuksia kukkamaljakolla voisi olla, hän naurahtaa.

TTY:n suurin

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Juha Koljonen kertoo, että vastikään valmistunut esinetulostin on TTY:n suurin 3D-tulostin.

­-Tiettävästi tämä on myös Suomen suurin muovia pursottava 3D-printteri, hän lisää.

3D-tulostin on kokonaan TTY:n opiskelijoiden suunnittelema ja valmistama laite, jonka tekemiseen osallistui sekä kone- että sähköteekkareita. Projekti kesti puoli vuotta.

Kerhotiloissa huriseva laite tulostaa kolmiulotteisia kappaleita, esimerkiksi muovisia varaosia.

-Kaverini kämpästä meni astiakaapin kannake rikki. Hän pyöräytti 3D-mallin ja lähetti sen minulle sähköpostilla. Laitoin mallin tulostumaan, ja seuraavana päivänä hän sai asentaa astiakaappiinsa uuden kannakkeen, Koljonen mainitsee esimerkin.

Hintaa kannakkeelle tuli noin viisi senttiä, sillä pienten kappaleiden valmistamiskustannukset tulostimella ovat hyvin alhaiset.

Koljosen mukaan esineitä tulostava 3D-printteri on hyvä esimerkki keinoista hyödyntää opinnoissa opittuja asioita.

-Aina ei kursseilla pääse heti käytännössä soveltamaan käsiteltyä asiaa. Tässä teoria muuttuu käytännöksi, mikä on oppimisprosessissa tärkeä juttu.

-Kerhotila on muutenkin sisustettu niin, että kaikenlainen rakentelu on mahdollista. Täältä löytyy sorvia, jyrsintä ja porakoneita sekä sähköjuttujen rakenteluun tarvittavia työvälinteitä. Tilat ovat jäsenten vapaassa käytössä, ja kerhon jäseniksi pääsevät kaikki TTY:n opiskelijat, Koljonen esittelee.

-Koska olemme avaruusteknillinen kerho, meillä on paljon lentämiseen ja avaruuteen liittyviä projekteja, muun muassa rakennamme raketteja. Kerhon ennätys raketin lentokorkeudessa on muuten 88 kilometriä.

Kohti avaruutta

Katseet ovat muutenkin taivaalla ja ajatukset avaruudessa, sillä teekkarit valmistautuvat seuraavaksi testaamaan suomalaista huippukeksintöä, avaruuspurjetta.

-Testaamme sähköpurjeen avautumista tyhjiössä ja mikropainottomuudessa painottomuuslennolla. Se on meille aika iso juttu ja täysin opiskelijoiden vetämä hanke.

Hämähäkin kutomaa verkkoa muistuttava sähköpurje voi olla halkaisijaltaan jopa satoja kilometrejä.

-Sen avulla voidaan matkustaa planeettojen välillä tai aurinkokunnassa hyvin edullisesti. Haluamme olla tämän merkittävän suomalaiskeksinnön ensimmäisiä testaajia, Juha Koljonen painottaa.

Suomen paras kampus

  • TTY:n kampus levittäytyy yhtenäisenä ja tiiviinä kokonaisuutena 35 hehtaarin alueelle Hervannassa, rakennettua tilaa on peräti 135 000 neliötä.
  • Kampuksella on runsaasti muunneltavia opiskelu- ja työtiloja niin yksin tekemiseen kuin sosiaaliseen työskentelyyn.
  • Uusi Kampusareena on kampuksen kohtaamispaikka, jossa on erilaisia oppimistiloja.
  • Opetuksessa hyödynnetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja uutta opetusteknologiaa.
  • Opiskelijoiden käytettävissä on 3D-tulostimia ja -skannereita sekä laserleikkureita.
  • Kaikilla killoilla on omat tilat kampuksella.
  • Uudet ja vastaremontoidut laboratoriot ovat teekkareille tärkeitä oppimisympäristöjä.
  • Suomen ensimmäinen tekniikan pedagogiikan professuuri perustettiin hiljattain TTY:lle.
  • TTY tarjoaa mahdollisuuden laaja-alaiseen poikkitekniseen koulutukseen. TTY:llä opiskelee noin 9 200 perus- ja jatko-opiskelijaa.

Hae TTY:lle! Yhteishaku 16.3. - 6.4.2016

Lue lisää >> http://www.tut.fi