Avustajakoira tuo ilon ja avun elämään

Opteamin lahjoituspentueen kesä kuluu uutta oppiessa. Runsaan vuoden ikäiset koiraoppilaat voivat saavuttaa jo loppuvuonna niiltä vaadittavat taidot.

Ella Vanhala voi matkustaa itsenäisesti, koska Korall-koira kulkee hänen mukanaan kaikkialle.

- Nämä ovat kyllä olleet elämäni parhaat kaksi vuotta, huokaa 23-vuotias Ella Vanhala vierellään 5-vuotias labradorinnoutaja, avustajakoira Korall.

- Olen ollut nyt puolitoista vuotta ilman kokopäiväistä henkilökohtaista avustajaa.

Sähköpyörätuolilla liikkuvalle Ellalle kaikkein merkittävin apu on se, että Korall nostaa kaikki häneltä pudonneet tavarat, kuten puhelimen ja avaimet.

- Se laittaa myös pyykkiä pesukoneeseen, auttaa riisumaan ja pukeutumaan sekä laittaa peiton päälle ja ottaa sen pois, Ella luettelee.

Korall-koiran kaltaisille avustajille on olemassa suuri tarve. Tuohon tarpeeseen onneksi vastaavat Ria, Rauha, Ruu ja Risto, runsaan vuoden ikäiset noutajanuorukaiset. Niiden koulutus jatkuu Axxellin koulutuskeskuksessa Kemiössä.

- Koirat menevät syksyllä luonnetestiin, ja niiden käyttöönottokatsastus voisi olla loppuvuonna, kouluttaja Laila Parantala kertoo.

Pentue täytti yhden vuoden 6. huhtikuuta.

- Nämä koirat ovat olleet hurjan helposti opetettavissa, ja ne ovat edenneet koulutuksessa hyvin. Avustajakoira ei saa missään tilanteessa jättää avustettavaansa. Siksi sen tulee kestää paineita, joita kovat äänet, liikenne tai vaikkapa erilaiset lattiat ja raput aiheuttavat.

- Harjoittelemme vielä esimerkiksi junassa ja metrossa matkustamista, Laila Parantala kertoo.

Ella Vanhalan hissimatkat sähköpyörätuolissa onnistuvat, koska Korall-koiraa osaa painaa hissin nappeja.

Ella Vanhala asuu Hyvinkäällä kerrostalon viidennessä kerroksessa. Onneksi hissin tilaaminen on Korallin lempipuuhia.

- Se on aivan innoissaan onnistuessaan heti ensimmäisellä kerralla tökkäämään hissin nappia kuonollaan, Ella naurahtaa.

Kaupassa Korall kerää ostokset alahyllyiltä koriin, laittaa ne kassan hihnalle ja auttaa pakkaamaan kauppakassin. Se kulkee Ellan mukana kaikkialle: Korall on ollut esimerkiksi jääkiekko-ottelussa ja lentänyt kaksi kertaa lomalle Floridaan.

- Runsaasti on tullut uusia kontakteja ihmisten kanssa. Enää ei ihmetellä sähkömopoani, vaan tullaan kyselemään koirasta.

Avustajakoiran arvoa saajalleen ei Ellan mukaan voi mitata, mutta on hän valmis yhden arvion esittämään: - Lottovoittoa parempi!

Ellan kokemukset olivat alkuna sille, että Opteamin yrittäjät Melina ja Jarkko Niemi halusivat panostaa enemmänkin avustajakoiriin.

- Kiitämme yhteistyökumppaneitamme ja muita tahoja siitä ymmärryksestä, että emme laita rahaa lahjoihin, vaan osoitamme varat avustajakoirien kouluttamiseen, Melina Niemi kiittelee.

- Olemme kaikki yhdessä toteuttamassa yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa, joka pitkällä tähtäimellä tuo yhteiskunnalle säästöä moni tavoin.

- Tämä todellakin on enemmän kuin lottovoiton arvoista panostusta. Tällä on oikeasti merkitystä! Melina Niemi painottaa.

Kouluttaja Paula Pääkkönen ja labradorinnoutaja Ruu harjoittelevat takin riisumista.

Koiranpentujen tausta

Henkilöstöpalveluyritys Opteam luopui asiakkaiden joululahjoista ja antoi rahat avustajakoirien koulutukseen. Melina ja Jarkko Niemi Tampereelta haastoivat muut Opteam-yrittäjät mukaan, jolloin koulutettavaksi saatiin neljä labradorinnoutajapentua: Ria, Rauha, Ruu ja Risto.

Yhden avustajakoiran koulutus maksaa lähes 20 000 euroa ja kestää noin kaksi vuotta. Koulutus tapahtuu yksityisen rahoituksen ja lahjoitusten varassa.

Avustajakoirien avulla voidaan tukea liikuntarajoitteisten henkilöiden itsenäisempää elämää. Vuosittain valmistuu keskimäärin vain kuusi uutta avustajakoiraa. Tällä hetkellä niitä on töissä noin 70. Invalidiliitto testaa ja hankkii avustajakoirat sekä myöntää avustajakoirastatuksen testit läpäisseille koirille.

Seuraa pentujen vauhdikasta elämää blogissa!