Hyvää joulua! Apua arkeen tulossa

Opteamin suurpanostus avustajakoiriin on saavuttamassa päämääränsä - koko neljän noutajan joukko on valmiina auttamaan liikuntarajoitteisia ihmisiä arjen askareissa.

Labradorinnoutajat Ria, Rauha, Ruu ja Risto siirtyvät seuraavaksi Invalidiliiton valitsemille henkilöille tuomaan apua arkeen ja merkitystä elämään.

Opteam-pentueen kaikista neljästä noutajasta on runsaan puolentoista vuoden aikana kasvanut avustajan työhön sitoutuneita koirataitajia.

- Koirat ovat jo varsin valmiita työhönsä. Koulutuksessa tehdään vielä pientä hiomista, ja sitten ne menevät käyttöönottokokeeseen, kouluttaja Laila Parantala kertoo viimeisimmät kuulumiset Axxellin koulutuskeskuksesta Kemiöstä.

Koirien luovutus avustettavilleen tapahtuu Invalidiliiton kautta alkuvuonna.

- Asiakkaamme ja työntekijämme mahdollistavat tämän lahjoituksen, Opteamin yrittäjä Melina Niemi Tampereelta kiittelee.

- Kiitämme yhteistyökumppaneitamme ja muita tahoja siitä ymmärryksestä, että emme laita rahaa lahjoihin, vaan osoitamme varat avustajakoirien kouluttamiseen.

Opteamin yrittäjät Melina ja Jarkko Niemi halusivat panostaa juuri avustajakoiriin.

-Olemme kaikki yhdessä toteuttamassa tätä merkittävää asiaa, joka pitkällä tähtäimellä tuo yhteiskunnalle säästöä monin tavoin.

Labradorinnoutajat Ria, Rauha, Ruu ja Risto syntyivät huhtikuussa 2015.

Jo koko pentueen lähtökohdat avustajakoiriksi kasvamiseksi olivat hyvät. Emokoiran aiemmista pennuista on tullut eteviä työkoiria avustustehtäviin. Samoin isäkoira tiedetään opaskoiran tehtävistä osaavaksi ja rauhalliseksi työkoiraksi.

Porukan vilkkain menijä Ruu tarvitsee kouluttaja Laila Parantalan mukaan vielä koulunpenkkiä, mutta hyvä avustaja siitäkin tulee.

- Perustaidot ovat kaikilla hyvin hallussa.

Koirat ovat tähän mennessä selvinneet luonnetestistä, joka niille tehtiin runsaan vuoden ikäisenä.

 -Luonnetestin läpäiseminen on avustajakoirille se ensimmäinen virallinen etappi koulutuksessa.

Avustajakoira toimii liikuntarajoitteisen ihmisen apuna, eikä se saa missään tilanteessa jättää avustettavaansa

- Koira ei saa välittää siitä, mitä sen ympärillä tapahtuu. Siksi koirat ovat olleet pienestä pitäen mukana esimerkiksi isoissa tapahtumissa.

Avustajakoiran tehtäviä ovat esimerkiksi tavaroiden nostaminen, monenlaisten katkaisimien ja kytkinten hallinta, ovien avaaminen, vetoavun antaminen sekä takkien ja käsineiden riisuminen.

- Erityistaitoja harjoitellaan lisäksi avustettavan henkilön tarpeiden mukaan. Tällainen taito voi olla vaikkapa tavallista raskaamman oven avaaminen.

-Pieneltä vaikuttavat asiat voivat liikuntarajoitteisen ihmisen arjessa olla suuria juttuja, joiden ratkaiseminen mahdollistaa itsenäisen asumisen ja liikkumisen, Parantala tähdentää.

 

Anna vinkki Opteamille seuraavasta, konkreettisesta hyväntekeväisyyskohteesta:

hyvantekevaisyys@opteam.fi

TAUSTA

Vuosia vaikuttava joululahja

- Henkilöstöpalveluyritys Opteam luopui asiakkaiden joululahjoista ja antoi rahat avustajakoirien koulutukseen.

- Melina ja Jarkko Niemi Tampereelta haastoivat muut Opteam-yrittäjät mukaan, jolloin koulutettavaksi saatiin neljä labradorinnoutajapentua: Ria, Rauha, Ruu ja Risto.

- Yhden avustajakoiran koulutus maksaa lähes 20 000 euroa ja kestää noin kaksi vuotta. Koulutus tapahtuu yksityisen rahoituksen ja lahjoitusten varassa.

- Avustajakoirien avulla voidaan tukea liikuntarajoitteisten henkilöiden itsenäisempää elämää.

- Vuosittain valmistuu keskimäärin vain kuusi uutta avustajakoiraa. Tällä hetkellä niitä on töissä noin 70.

- Avustajakoirat välitetään Invalidiliiton kautta. Liitto myös hankkii ja testaa avustajakoirat sekä myöntää avustajakoirastatuksen testit läpäisseille koirille.