Idean lyhyt tie koekappaleeksi

Tampereen teknillisen yliopiston uudessa TUT-Labissa opiskelijat voivat toteuttaa ideoitaan digitaalisilla valmistusmenetelmillä ja hyödyntää globaalia verkostoa.

Uusi TUT-Lab on projektipäällikkö Jussi Viljasen mukaan yksi maailmanlaajuisen verkoston suurimmista laboratorioista, kun sillä on tilaa 1500 neliötä.

Teekkarin ei tarvitse enää tyytyä vain suunnittelemaan, vaan ideat voi nopeasti skannata, jyrsiä tai tulostaa oikeiksi kappaleiksi Tampereen teknillisen yliopiston uudessa TUT-Labissa.

Täällä käsillä tekeminen kohtaa digitalisaation ja globalisaation mitä parhaimmalla tavalla.

- Ideana on tarjota opiskelijoille digitaalisen valmistuksen menetelmiä, joilla he pääsevät harjoittelemaan tekemistä, TUT-Labin projektipäällikkö Jussi Viljanen esittelee.

- Täällä pystytään tekemään hyvinkin lennokkaita muotoja heti valmiiksi, mikä on esimerkiksi arkkitehdeille hyvin tärkeää.

Maailmalla on noin 600 TUT-Labin kaltaista FabLabia. Näihin kaikkiin voidaan luoda Tampereelta videoyhteys ja ratkoa kehitysideoita yhdessä.

Verkoston taustalla on yhdysvaltalainen teknillisten yliopistojen edelläkävijä Massachusetts Institute of Technology MIT, jonka kehittämää FabLab-konseptia on monistettu aina verkostoksi saakka.

Suomessa mukana ovat Tampereen teknillisen yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto.

Tampereen Hervannassa TUT-Labin muodostavat toisiaan tukevat FabLab ja tilaustyöpaja ProLab, joka koostuu aiemmin paja-nimellä kulkeneista tutkimuksen tukilaboratorioista.

FabLabissa voidaan työstää puuta, pahvia ja muovia. ProLabissa puolestaan onnistuu raskaampi työstö metallin parissa.

Uuden TUT-Labin ylpeydenaiheista Viljanen mainitsee esimerkkinä täyttä rakennuslevykokoa työstävän puujyrsimen.

- Tällä CNC-jyrsimellä pystytään tietokonemallista tuottamaan niin mittatarkkoja kappaleita, etteivät ne valmiiksi tuotteeksi koottaessa tarvitsisi edes liimaa.

Yritys voi hyötyä uudesta TUT-Labista esimerkiksi silloin, kun sillä on tuotekehitys Suomessa, mutta ei kuitenkaan pajaa täällä. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun kappaleita ei tarvitse tilata ulkomailta saakka.

- Tänne voi tulla ideansa kanssa juttelemaan ammattilaisten kanssa. Idea voidaan jalostaa piirustuksiksi ja aina toteutettavaksi kappaleeksi asti, Viljanen summaa.

TUT-Lab

  • Tarjoaa käyttöön 3D-tulostimia ja -skannereita, CNC-levyjyrsimiä, laserleikkureita, vinyylileikkurin, brodeerauskoneen, elektroniikkatyöpöytiä sekä käsityökaluja.
  • Käyttäjiä ovat opiskelijat, henkilökunta, yritykset ja halutessaan kaikki muutkin.
  • Opiskelijat voivat käyttää maksutta harjoitustöiden ja harrasteprojektien tekoon materiaalikuluja vastaan.
  • Henkilökunta voi hyödyntää opetuksessa ja tutkimuksessa.
  • Yritykset voivat käyttää tuotekehitykseen tai tyky-päivän järjestämiseen. Yrityksille palvelut ovat maksullisia.

Avajaiset 7. syyskuuta.

Kysy TUTlabin mahdollisuuksista: jussi.viljanen@tut.fi, 050 300 8839.

 

TTY Forum esittelee teknologian läpimurtoja

TTY Forumista on tullut suosittu tilaisuus kuulla teknologian uusimmista näkymistä.

Yrityksille suunnattu, huippusuosittu teknologiatapahtuma TTY Forum järjestetään jälleen marraskuussa.

Tänä vuonna Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) järjestämän tapahtuman teemana on teknologian läpimurrot.

Päivässä kuullaan muun muassa, millaista on tulevaisuuden tekoäly ja miten sitä hyödynnetään jo nyt. Aiheesta kertoo Heikki Huttunen TTY:n signaalinkäsittelyn laitokselta.

Akatemiatutkija Arri Priimägi kertoo, kuinka valosta saadaan aikaan liikettä. Ohjelmassa on tuttuun tapaan myös yliopiston tutkimusta esittelevä teknologiamaailma.

TTY Forum Tampere-talon Sorsapuistosalissa 3.11.2016 kello 13 alkaen.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tut.fi