Jääkiekon seuraava askel otetaan lännessä

Ennätysmäärä ikäluokkansa parhaita nuoria kiekkoilijoita pelaa nyt Pohjois-Amerikassa. Se antaa aivan uuden piirteen Nuorten Leijonien MM-valmisteluihin.

- Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi olivat vuosi sitten syksyllä vasta tulollaan. Nuorten kisat avasivat portit, he tulivat miesten jääkiekkoon voimakkaasti ja olivat keväällä joukkueidensa kärkipelaajia, valmentaja Jukka Rautakorpi kertaa nuorten kiekkoilijoiden nopeaa kasvua.

Nuoret Leijonat eli Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue U20 valmistautuu vuodenvaihteessa Kanadassa järjestettäviin MM-kisoihin.

Viime vuodenvaihteen kotikisoissa turnaus päättyi Nuorten Leijonien kultajuhliin.

- Nyt tilanne on erilainen. Pelaajia on nyt paljon Pohjois-Amerikassa, ja saamme heitä maajoukkuekäyttöön vasta joulukuun puolivälissä. Meitä odottaa myös kapea kaukalo, Rautakorpi listaa.

- Otamme haasteena myös sen, ettemme ole aikaisemmin menestyneet kaksikymppisissä Pohjois-Amerikassa.

Rautakorpi on joukkoineen saanut Jääkiekkoliitolta tehtävän, joka ei ole enempää eikä vähempää kuin ”suomalaisen jääkiekon seuraava askel lännessä”.

Henkisessä valmentautumisessa hyvä itsetuntemus on tärkeä asia.

- Melina Niemi on henkisenä valmentajana tuonut työkaluja pelaajien itsetuntemukseen. Siinä oppii kehittämään itseään, mutta joukkueurheilussa oppii samalla myös ymmärtämään erilaisuutta ja vuorovaikutusta.

- Henkinen valmennus on hyvä osa kokonaisuutta, kun syvennetään pelaajan itsetuntemusta ja ryhmässä pelaamista.

Kun nuori pelaaja menestyy Montrealin MM-kisoissa, tie on auki eteenpäin. Ja kun joukkue menestyy, silloin on otettu suomalaisen jääkiekon seuraava askel lännessä.

- Jääkiekko ei ole suo, kuokka ja Jussi –urheilua, vaan pelaamisesta pitää nauttia, Rautakorpi tiivistää.

Melina Niemi huomauttaa, ettei peli-ilo suinkaan tarkoita sitä, etteikö pelaaja hakisi maksimaalista suoritusta.

- Peli-ilon kautta säilyy rentous ja uskallus tehdä paljon asioita, nyt kolmatta kertaa Nuorten Leijonien henkisestä valmennuksesta vastaava Niemi sanoo.

Jokainen vuosi ja jokainen turnaus on Niemen mukaan kuitenkin aina ihan oma juttunsa.

- Nytkin meillä on aivan erilaiset haasteet kuin aiemmin. Kunnia asia on olla mukana Jukka Rautakorven ja näiden upeiden pelaajien kanssa yhdessä huolehtimassa siitä, että olemme oikealla hetkellä ”tykissä” kunnossa Montrealissa, Melina Niemi hehkuttaa.

--------

Valmentaja Jukka Rautakorven mukaan nuorten pelaajien kasvaminen ihmisenä tapahtuu ennen kaikkea seuroissa. Näin tilannettaan arvioi kolme kiekkolupausta:

Arttu Ruotsalainen, Ässät

- Seuroissa kaikki painavat nyt täysillä hommia ja antavat näyttöjä, että pääsevät maajoukkueeseen. Se on jokapäiväistä tekemistä ja parasta valmistautumista. Nyt meneillään on toinen kausi liigajoukkueessa, mikä tuo enemmän vastuuta koko joukkueen auttamisesta.

- Kun treenaat hyvin ja keskityt henkisesti, peli paranee. Se vie pelaajaa eteenpäin. Peli-ilo, rentous ja voitontahto ovat tärkeitä. Hommia tehdään koko joukkueelle.

Jarkko Parikka, Ilves

- Yksi tavoite on saavutettu, kun olen päässyt pelaamaan liigassa Ilveksessä. Toinen tavoite on päästä maajoukkueeseen. Kaikki pitää tehdä huolella, huolellinen valmistautuminen jokaiseen treeniin ja peliin. Kehitystä tulee, kun jaksaa tehdä joka päivä töitä.

- Pään pitää olla mukana. Keskityt ja teet asiat huolella. Sitten siitä tulee lopulta jopa hauskaa. Peli-ilo ja voitontahto kuuluvat yhteen, ja peli-ilo tulee onnistumisien kautta.

Otto Koivula, Ilves

- Tärkeää on pystyä keskittymään jokapäiväiseen arkeen. Liian pitkälle ei kannata katsella. En mieti vielä MM-turnausta, vaan keskityn seurajoukkueeseen ja yritän kehittää itseäni joka päivä. Kun hoitaa asiat tip top, se kantaa MM-kisoihin.

-Käytän keskittymisessä itse paljon mielikuvaharjoitusta. Siinä mennään hetkeksi omaan itseensä ja ajatellaan suoritusta, keskitytään. Liikaa ei kuitenkaan saa murehtia tulevaa, ettei peli-ilo katoa. Rentous on tärkeä juttu.