Nuoret leijonat valmistautuvat MM-kotikisoihin Opteamin avulla

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue tavoittelee vuodenvaihteessa Helsingissä maailmanmestaruutta. Joukkueen valmistautumiseen kuuluu myös henkinen valmennus, jota antaa Opteam-yrittäjä ja valmentaja Melina Niemi.

– Jos joukkuetoverilla nousevat paineet piippuun, muiden on osattava olla vieressä rauhallisia.

Tämä on eräs opeista, jotka mentaalivalmentaja ja Opteam-yrittäjä Melina Niemi on tarjonnut Nuorille Leijonille.

Joukkue valmistautuu parhaillaan MM-kotikisoihin. Niemen avulla pelaajat oppivat tuntemaan itsensä ja muun joukkueen. Kiekkoilijoiden on löydettävä omat vahvuutensa ja opittava ymmärtämään joukkuetovereitaan. Kun pelaajat oppivat arvostamaan toistensa erilaisia käyttäytymistapoja, he alkavat luottaa toisiinsa.

Maajoukkueessa voittamisen anatomia on ymmärrettävä nopeasti, koska pelaajat ehtivät harjoitella yhdessä vain vähän.

– Joukkueeseen tulee pelaajia ympäri Suomea ja jopa eri puolilta maailmaa. Heidän välilleen on synnyttävä luottamus siihen, että vieressä oleva kaveri pelaa heitä kaikkia varten, Niemi selittää.

Malmöstä kulta kaulassa

Yrittäjäpariskunta Melina ja Jarkko Niemellä on Opteam-toimipisteitä Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. He ovat tarjonneet mentaalivalmennusta yrityksille ja johtajille jo yli kymmenen vuoden ajan. Urheilumaailmaan he astuivat ensimmäisen kerran kaudella 2009–2010, jolloin Melina Niemi työskenteli Tapparan liigajoukkueen kanssa. Sen jälkeen Niemi oli mukana johdattamassa Ässiä Suomen mestaruuteen vuonna 2013.

Melina Niemi ja Nuoret Leijonat tekivät yhteistyötä jo kaksi vuotta sitten. Niemi kertoo, että häntä jännitti etukäteen, ovatko 17–19-vuotiaat pelaajat liian nuoria valmennettaviksi.

– Se oli iso arviointivirhe, Niemi tunnustaa.

– He imevät tietoa ja tekevät töitä, ja heidän tavoitteensa ovat korkealla. Nuorten kanssa on fantastista tehdä yhteistyötä.

Tammikuussa 2014 yhteistyö huipentui Malmön MM-kisoihin, joista nuoret kiekkoilijat palasivat kultamitalit kaulassa.

Melina Niemi korostaa yhteisen päämäärän tärkeyttä.

– Joukkue tuo voiton. Kukaan ei voi yksin vetää muuta joukkuetta perässään, hän toteaa.

– Jokaisella pelaajalla on oma tärkeä roolinsa ja jokaisen pitäisi pystyä antamaan joukkueelle paras versio itsestään.

Samaa mieltä on Jääkiekkoliiton urheilutoimenjohtaja Timo Bäckman.

– Joukkueurheilussa ei aina voita se joukkue, jolla on parhaat yksilöt, hän huomauttaa.

Bäckmanin mielestä henkinen valmennus on hyvä lisä nuorten pelaajien MM-kisavalmistautumiseen.

– Pienet asiat ratkaisevat menestyksen, joten kannattaa tehdä kaikki, mitä voi.

Maajoukkueen pelaajat ovat syntyneet vuosina 1996–98.

– Parikymppiset ovat nuoria aikuisia ja he pystyvät hyödyntämään mentaalivalmennuksen tarjoamat tiedot. He oppivat ajattelemaan, että on normaalia reagoida joskus näin tai noin ja että näin saan itsestäni parhaan tuloksen, Bäckman toteaa.

Samat neuvot yrityksille

Yritysmaailmassa pätevät samat periaatteet kuin jääkiekossa. Sen vuoksi Melina Niemi käyttää urheilujoukkueissa ja työyhteisöissä samoja teesejä, vaikka valmennus räätälöidäänkin asiakkaan mukaan.

– Niin urheilussa kuin yrityksissäkin pitää miettiä menestyksen portaat. Asenteet, tunnelma ja työetiikka pyritään saamaan kohdilleen. Jos yrityksessä on joukko ihmisiä, jotka eivät ole joukkue, tulos on keskinkertainen, Niemi kuvailee.

Hän kertoo, että mentaalivalmennuksessa tarkoitus ei ole muuttaa ihmisiä, vaan huomioida kunkin persoonasta eri osa-alueita ja valjastaa niitä yhteiseen käyttöön.

– Minun ei tarvitse olla asiakastamme parempia hänen omassa lajissaan tai bisneksessään. Minun on tiedettävä, miten ihminen saa aikaan parhaan tuloksen.

Jalonen kiittelee analyysia

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen toivoo, että mentaalivalmennus auttaa nuoria pelaajia sekä MM-kotikisoissa että heidän urallaan tulevaisuudessa.

– Korvien välistä homma on pitkälti kiinni, Jalonen kiteyttää.

Hän kiittelee sitä, että Melina Niemen tekemä analyysi kertoo sekä pelaajien vahvuudet että heidän heikkoutensa. Niiden perusteella kukin voi kehittää itseään.

– Nuoret pelaajat eivät välttämättä kovin hyvin tunnista, millainen on heidän hyvä tai huono päivänsä ja miten pelipäiväksi saadaan hyvä päivä.

Melina Niemi toteaa, että kiekkoilijoilta vaaditaan mentaalivalmennuksessa runsaasti harjoittelua.

– Normaalisti ihmisten stressikäyrän muutokset ovat loivia, mutta kiekko-ottelussa voi tapahtua isoja muutoksia parissa sekunnissa.

Niemi kertoo, että sekä pelaajan itsensä että valmentajan on oltava tarkkana, jotta kunkin pelaajan painetaso pysyy juuri sopivana: jossakin paineettoman pelaamisen ja negatiivisen paineen tunteen välissä. Negatiivinen paine voi johtaa ylisuorittamiseen ja paineeton tila alisuorittamiseen.

– Valmentaja oppii havaitsemaan, tarvitseeko pelaaja vähän lisää paineistusta vai helpotusta. Pelaajan on pidettävä itsensä maksimaalisessa tasossa mahdollisimman pitkään, mieluiten täydet 60 peliminuuttia.

“Voimasuhteet tuskin muuttuvat”

Nuorten Leijonien ensimmäinen MM-leiri alkaa Vierumäellä 13. joulukuuta. Toinen leiri käynnistyy viikkoa myöhemmin Helsingissä. MM-kisat alkavat 26. joulukuuta.

Jukka Jalonen kertoo, että nuorten maajoukkueen valmistautuminen kotikisoihin on sujunut hyvin.

– Helmikuusta lähtien valmistautumisemme on ollut nousujohteista. Olemme voittaneet pari viime turnausta, joten olemme hyvällä tiellä, päävalmentaja kommentoi.

– Eurooppalaisilta joukkueilta puuttuu vielä pelaajia, jotka tulevat Pohjois-Amerikasta, mutta en usko, että joukkueiden voimasuhteet enää juurikaan muuttuvat.

Jalonen toteaa, että MM-kulta on unelmana jossakin takaraivossa. Joukkueen valmistautumisessa keskitytään kuitenkin yhteen päivään kerrallaan.

– Kun päivittäinen tekeminen on laadukasta, voi odottaa menestystä. Tulokset tulevat pidemmän prosessin kautta.

Timo Bäckman on myös nuorten MM-kisojen pääsihteeri. Siinä roolissa hän kertoo odottavansa kotikisoja jännittyneenä. Suomen joukkueen suhteen hän on kuitenkin luottavainen.

– Suomi on yksi maailmanmestaruutta tavoittelevista joukkueista. Toivon kotiyleisön antavan vielä lisätukea Nuorille Leijonille.

Katso ja lue lisää

Yle seuraa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmistautumista MM-kotikisoihin sarjassa Nuoret Leijonat: Tehtävä Helsingissä. TV2 -kanavalla 20.12. esittävässä jaksossa käsitellään henkistä valmennusta. Jakso tulee katsottavaksi myös Yle Areenaan.

Lue menestystarina Opteamin mentaalivalmennuksen vaikutuksista yritysmaailmassa: www.opteam.fi/parempi-esimiestyoskentely-parempi-tulos-ja-mieli