Yritysten ääni kuuluu

Sastamalassa syntyvät leikkauspöydät Indonesiaan ja sprinklerijärjestelmän putket Rantatunneliin. Kaupungin sopiva sijainti, sitoutuneet osaajat ja yritysmyönteinen ilmapiiri saavat kiitosta yrityksiltä.

Sastamala on Lojerin pääpaikka, eikä yritys haikaile muualle. -Täällä ei vaivaa norsutauti, perustelee myyntijohtaja Jouni Maksimainen.

Keskellä sastamalalaista maalaismaisemaa sijaitsee vanha ruukkutehdas, joka palvelee nykyään Lojer Oy:n pääkonttorina. Rouheiden seinien sisällä tulija yllättyy. Vastassa on huippumoderneja hoitopöytiä ja sairaalakalusteita, jotka syntyvät läheisellä tehtaalla.
-Juuremme ovat Sastamalassa, ja kilpailuvalttimme on tuo verstas ja siellä olevat ihmiset; heidän osaamisensa, summaa Lojerin myyntijohtaja Jouni Maksimainen.

Hän kiittelee, että pienellä paikkakunnalla ihmiset ovat sitoutuneita yrityksiin. Esimerkiksi Lojerilla on yli 40 vuoden pituisia työsuhteita. Yritys työllistää 140 ihmistä, joista Sastamalassa 80.

Vahvalla kasvu-uralla olevan terveysteknologiayrityksen tarina alkaa jo lähes sadan vuoden takaa. Vuonna 1919 Niilo Ranni perusti Vammalan Konepajan, joka valmisti muun muassa maatalouskoneita, Suomen Urheiluliiton virallisia työntökuulia ja pihakaivopumppuja.

Hoitopöytä konepajasta

Terveysteknologia tuli mukaan hiukan vahingossa 1980-luvulla. Silloisen toimitusjohtajan vaimo tarvitsi fysikaaliseen hoitolaitokseensa hoitopöydän, eikä löytänyt markkinoilta sopivaa. Niinpä se valmistettiin konepajassa. Siitä tuli niin hyvä, että sitä päätettiin myydä muillekin.

Sen jälkeen yrityksen nimi on muuttunut, tuotteet vaihtuneet, markkina-alue kasvanut ja tuotantolaitoksia on Sastamalan lisäksi Kempeleellä ja Orimattilassa. Syksyllä Lojer teki historiansa suurimmat kaupat voittamalla kilpailutuksen 70 leikkauspöydän toimittamisesta varusteineen Indonesiaan. Kaupan arvo on kaksi miljoonaa euroa.

Sastamala on yhä yrityksen pääpaikka, eikä Lojer haikaile muualle. 

-Täällä ei vaivaa norsutauti, Maksimainen perustelee. Hän tarkoittaa, että yritys saa äänensä kuuluviin, on helppo tutustua ihmisiin ja verkostoitua.
-Täällä on selvä näkemys siitä, että hyvinvointi syntyy yritysten kautta. Se näkyy kaikessa. Kaupunginjohtajankin kanssa on yrityksen helppo sopia tapaaminen.
Alihankkijoita Lojer etsii aina ensin läheltä. Siinä pätee sama logiikka kuin omassa valmistuksessa.
-Pystyy reagoimaan asioihin nopeasti ja kehittämään tuotteita. Jos tuodaan vaikka Kiinasta konttikaupalla tavaraa, niin alapa heille kertoa, että haluaisin pienen muutoksen tähän osaan. Se on mahdotonta.

Naapurit yhteistyössä

Kun isot yritykset viihtyvät paikkakunnalla, se luo elinmahdollisuuksia pienemmillekin.
-Pienet elävät osittain isojen kautta. Kun on teollisuutta, tulee sitä tukevia alihankkijoita ja edelleen niitä tukevia palveluita, kuvailee erikoismetallien hitsaukseen keskittyvän Tiggerin yrittäjä Lilli Koivula.

Hän kertoo asiakkaiden usein yllättyvän siitä, mitä kaikkea naapureina sijaitsevat erikoisosaajat pystyvät yhdessä tekemään. Myös Tigger saa tarvitsemansa osat ja palvelut pääasiassa läheltä.
­-Itsellä ei voi olla kaikkea. Mekin tarvitsemme erilaisia osia: koneistettuja, leikattuja, väännettyjä, sekä muuta tingeltangelia. Tämä on pieni kylä, mutta täällä on hyvät palvelut, Koivula kehuu.

-Onhan yrittäminen sellaista veitsen terällä kävelyä, että jos tämä ei olisi palkitsevaa, tekisin ihan muuta. Siinä on vain se ongelma, että satun tykkäämään hitsaamisesta, eikä siihen ole vielä löytynyt lääkitystä, Tiggerin yrittäjä Lilli Koivula nauraa.

Tigger keskittyy sellaisiin hitsauksiin, joihin asiakkaiden on vaikea löytää tekijää. Pääosa tilauksista tulee yrityksiltä, mutta mahtuu joukkoon myös moottoripyörien, autojen ja vaikka nojatuolien osia sekä kaiteita yksityisille ihmisille. Haastatteluhetkellä pajalla olivat työn alla esimerkiksi Tampereen Rantatunnelin sprinklerijärjestelmän putket.
Koivulan mukaan Sastamalan sijainti palvelee hyvin yritystoimintaa.

-Täältä on valtavan helppo lähteä joka suuntaan. On suora linja Pohjanmaalle, Poriin sekä Tampereelle ja Jyväskylään. Lisäksi, vaikka Sastamala on Tampereen välittömässä läheisyydessä, vuokrat ja muut kiinteät kustannukset ovat paljon pienemmät.

Koivula on siitä erikoinen yrittäjä, että hän sanoo stressinsä loppuneen siihen, kun perusti yrityksen. Aluksi yrityksellä oli työkaluina vain Koivulan oikea ja vasen käsi, mutta nyt jo pajallinen työvälineitä, uusinta teknologiaa edustavat hitsauskoneet sekä kolme vakituista työntekijää.

-Onhan yrittäminen sellaista veitsen terällä kävelyä, että jos tämä ei olisi palkitsevaa, tekisin jotain ihan muuta. Siinä on vain se ongelma, että satun tykkäämään hitsaamisesta, eikä siihen ole vielä löytynyt lääkitystä, Tiggerin yrittäjä Lilli Koivula nauraa.