Täältä tulee todellisia huippuammattilaisia!

Opteam-yrittäjät luopuivat asiakkaiden joululahjoista ja antoivat rahat avustajakoirien koulutukseen. Koira voi mullistaa apua tarvitsevan ihmisen koko elämän.

Nappisilmäiset koiranpennut Ria, Rauha, Ruu ja Risto sulattavat sydämen, mutta vilkkaat sisarukset osaavat muutakin kuin leikkiä. Parissa vuodessa pennuista kasvaa rautaisia superammattilaisia, sillä ne koulutetaan avustajakoiriksi.

Avustajakoira toimii liikuntarajoitteisen ihmisen apuna. Koira pystyy esimerkiksi auttamaan pukeutumisessa, avaamaan ovia, hakemaan tavaroita kaupan hyllyltä ja laittamaan pyykit koneeseen.

Ria, Rauha, Ruu ja Risto ovat henkilöstöpalveluyritys Opteamin joululahja apua tarvitseville. Idean keksi yrittäjäpariskunta Melina ja Jarkko Niemi, joilla on Opteam-toimipisteitä Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. He päättivät hankkia yhden koiran ja haastoivat mukaan muita Opteam-yrittäjiä. Haastetut olivat innoissaan suunnitelmista, ja lopulta Opteamin väki hankki kaikki neljä R-pentueen koiraa.

Ei turhaa tavaraa

Opteamilla varataan vuosittain rahaa asiakkaille ostettaviin joululahjoihin. Melina Niemestä on kuitenkin järjetöntä ostaa tavaraa ihmisille, jotka eivät tarvitse mitään. Siksi hän on jo vuosien ajan jättänyt lahjatavarat hankkimatta ja Opteam on tehnyt lahjoituksia muun muassa sairaaloiden lasten syöpäosastoille, Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian yksikölle ja Leinolan perhetukikeskukselle.

– Emme anna rahaa, vaan otamme yhteyttä lahjansaajiin ja pyydämme heitä listaamaan, mitä heillä tarvitaan, Niemi selittää.

Viime vuonna Opteam palkkasi 25 nuorta auttamaan vanhuksia hoitohenkilökunnan apuna. Lahjasta syntyi tuplailo, sillä nuoret saivat palkkaa, kokemusta sekä työtodistuksen ja vanhukset saivat seuraa.

Avustajakoirista tuli tämän vuoden lahjoituskohde, koska Melina Niemi kuuli toiminnasta nuoren tuttavansa kautta.

– En aluksi edes tajunnut, mikä avustajakoira on, joten tuttavani alkoi kertoa, mistä on kyse, Niemi toteaa.

Koira oli mullistanut nuoren, CP-vammaisen naisen elämän. Aiemmin hänen luonaan oli kotiavustaja jopa seitsemän tuntia päivässä. Koiran ansiosta hän tarvitsee kotiavustajaa päivittäin enää parin tunnin ajaksi.

– Tuttavani pystyy matkustamaan ja hänen sosiaalinen verkostonsa on laajentunut. Hän voi käydä koulussa tai kaupassa, eikä hän ole kotinsa vanki, joten myös hänen fyysinen kuntonsa on parantunut. Hän pystyy nyt elämään kuin parikymppinen nainen, Niemi tiivistää.

Yhteiskunnallinen merkitys suuri

Yhden avustajakoiran koulutus maksaa lähes 20 000 euroa ja kestää noin kaksi vuotta. Koulutus tapahtuu yksityisen rahoituksen ja lahjoitusten varassa. Melina Niemi korostaa koirien yhteiskunnallista merkitystä.

– Koirien avulla saadaan luotua paljon hyvinvointia. Emme ole ulkoistamassa ihmisiä. Koiralla voidaan vapauttaa kotiavustajan aikaa vaikkapa vanhuksille. Hoitohenkilökunta on täysin ylityöllistettyä. Toivon, että heillä olisi aikaa esimerkiksi jutella vanhusten kanssa, Niemi sanoo.

Häntä harmittaa se, että avustajakoiria odottavien jono on pitkä.

– Koira auttaa fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Siitä tulee perheenjäsen.

Koulutuskeskus Axxellissa Kemiössä kasvavat Ria, Rauha, Ruu ja Risto aloittavat työnsä luultavasti keväällä 2017.

– Me rekrytoimme ja koulutamme ammattilaisia, joten koirat sopivat lahjaksemme vallan mainiosti. Ne ovat tulevaisuuden huippuosaajia, Niemi iloitsee.

Hän haluaa haastaa myös muita yrityksiä lähtemään haluamallaan summalla mukaan seuraavaan pentueeseen. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa Niemeen yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla.

– Tämä on tärkeää. Ihmisten auttaminen on minulle sydämen asia.

 

Opteamin R-pentue

Ria: turkoosi panta, innokas koirakoululainen, pentueen vanhin

Hikipinko Ria yrittää kovasti olla yhtä taitava avustajakoiraoppilas kuin veljensä. Ria nauttii tavaroiden nostamisen harjoittelemisesta. Sitä ärsyttää suunnattomasti, kun viereisessä pulpetissa istuva Ålga pääsee harjoittelemaan, vaikka Ria itse osaisi homman mielestään paljon paremmin. Silloin Ria käyttää ääntään ja yrittää komentaa painokkaasti. Opettajan sanoessa sille, että noin ei voi käyttäytyä, Ria on taas kiltti tyttö ja käyttäytyy niin kuin kunnon avustajakoiran kuuluukin.

Rauha: liila panta, rauhallinen mietiskelijä

Nimi saattaa olla enne, sillä Rauha on pentueen rauhallinen mietiskelijä. Jo aivan pienenä pentuna Rauha seuraili mieluiten vierestä, jos sen sisarusten touhut muuttuivat liian villeiksi. Rauha pitää metsälenkeistä, joilla voi uppoutua pohtimaan syksyisen luonnon kauneutta, kun taas sen sisarukset vilistävät villisti niin, että tanner tömisee.

Avustajakoiran taidoissa Rauha ei häviä sisaruksilleen. Palkaksi se saa nameja, kuten muutkin pennut. Parasta Rauhan mielestä on kuitenkin se, jos sitä kehutaan ja se saa kouluttajan täyden huomion.

Ruu: vaaleanpunainen panta, vikkelä vilivilpertti

Ruu ei ole mikään musta lammas, vaikka se ehtiikin joka paikkaan eikä aina muista käyttäytyä tulevan avustajakoiran tavoin. Ruu on porukan pienin ja sillä on koko ajan kiire. Sillä tuntuu aina olevan mielessä jokin uusi juttu. Kun Ruu oikein pinnistää, se osaa olla taitava avustajakoira. Sitten sillä äkkiä tulee taas mieleen jokin äärimmäisen tärkeä asia, joka vaatii juuri sillä hetkellä sen huomion.

Risto: vihreä panta, reipas ja utelias, pentueen nuorin

Pentueen ainoan uroksen tärkeä tehtävä oli pitää jöötä pentulaatikossa. Urheana poikana Risto suojeli siskotyttöjä pahalta maailmalta – no, ehkä välillä vähän kiusasikin.

Risto on utelias ja aina valmis tutkimaan kaikkea uutta. Se ei pelkää mitään, vaan syöksyy päätä pahkaa katsomaan, mikä outo asia oikein on.

Taitavassa ohjauksessa Ristosta on jo kehittynyt oikea pieni avustajakoira. Vaikka sillä on ikää vasta seitsemän kuukautta, Risto osaa tuoda pudonneet tavarat, sytyttää valot ja auttaa riisumisessa. Ulkona se kulkee kauniisti eikä välitä, vaikka joku toinen koira haukkuisi sille vimmatusti.

 

Rian, Rauhan, Ruun ja Riston kuulumisia voi seurata Opteamin blogissa www.opteam.fi/tietoa/blogi sekä tunnisteella #opteampennut Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.