Uusi koulu on Urjalan vetonaula

Maaliskuussa valmistuvasta Urjalan uudesta yhtenäiskoulusta tulee kuntalaisille toimintakeskus, joka palvelee monin tavoin myös iltaisin ja loma-aikoina.

Sivistystoimenjohtaja Juha Salo on syystäkin ylpeä Urjalaan valmistuvasta yhtenäiskoulusta. Monitoimisten tilojen lisäksi koululle tulee Urjalan Nuutajärven maankuulussa lasikylässä valmistuvaa lasitaidetta.

Urjalan kunta lisää vetovoimaansa panostamalla voimakkaasti lapsiin ja nuoriin sekä sen myötä asumiseen ja elämiseen paikkakunnalla. Kärkihankkeena on maaliskuussa valmistuva nykyaikainen yhtenäiskoulu, josta käytännössä tulee monen ikäisiä urjalalaisia palveleva toimintakeskus.

- Koulun yhteyteen valmistuu tiloja, joita ei kunnassa ole aikaisemmin ollut, iloitsee sivistystoimenjohtaja Juha Salo.

Esimerkiksi liikuntatilat kohenevat 800 neliömetrin liikuntahallin ja ajanmukaisen kuntosalin myötä. Pirteä seuratoiminta saa uusia mahdollisuuksia vaikkapa palloilulajien kotipelien järjestämiseen.

- Saamme käyttöömme täysimittaisen kentän täällä paljon harrastettaville lajeille, salibandylle ja futsalille. Seinäkiipeily tulee mukaan aivan uutena lajina.

- Tarjoamme lapsille liikunnallista elämäntapaa pienestä pitäen ja olemme mukana liikkuva koulu –verkostossa.

Esimerkkinä kasvatustyöstä Salo mainitsee taannoin järjestetyt alakoululaisten olympialaiset, jotka avasi Urjalassa syntynyt ja Rion olympialaisiin osallistunut kävelijä Aleksi Ojala.

Yhtenäiskouluun sijoittuu reilu 400 lasta ja nuorta esikoululaisista aina lukioikäisiin saakka.

Tiedossa ollut opetussuunnitelman uudistuminen voitiin ottaa suunnittelussa huomioon. Salo kiittelee myös arkkitehtitoimisto Mikko Uotilan panosta.

- Kun meillä oli suunnittelijana koulu- ja päiväkotitiloihin erikoistunut paikallinen arkkitehti, pystyimme normaalia enemmän kertomaan toiveistamme.

Sujuva liikkuminen tilasta toiseen sekä tilojen yhdistämisen ja jakamisen mahdollisuus näkyvät tilaratkaisuissa. Esimerkiksi auditorion ja ruokailutilojen yhdistäminen mahdollistaa jopa 400 hengen tilaisuuden järjestämisen.

- Kun meillä on koululaisten joukossa paljon soittajia, voimme järjestää vaikkapa kerran viikossa oppilaskonsertin ruokailun yhteydessä, Salo maalailee.

Kuntalaiset voivat käyttää kuntosalia avainkortilla varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan asti.

- Koulun tilojen iltakäyttöön varaudutaan muun muassa tekemällä säilytystiloja kansalaisopiston käyttöön.

Uusi koulu ei tarjoa vain mahtavat ja nykyaikaiset puitteet, vaan Urjala huolehtii myös koulunsa opetuksen sisällöstä.

- Olemme pitäneet peruskoulun oppituntien määrän korkealla 230 vuosiviikkotunnissa. Myös erityisopetusresurssimme on hyvä, ja meillä on tarjota oman koulukuraattorin ja koulupsykologin palvelut.

---------

Koulu- ja toimintakeskushanke on Urjalan kunnalle 15 miljoonan euron panostus kuntalaisten palveluihin. Hintaan sisältyy vieressä olevan vanhan koulun purkaminen, uuden rakentaminen ja kalustaminen sekä pihatyöt.

- Yhtenäiskoulun urakkahinnasta kaksi kolmasosaa olisi kulunut vanhojen koulujen remontteihin, eikä silti olisi tiedetty, mitä saadaan, sivistysjohtaja Juha Salo taustoittaa.

- Valtuuston päätös koulukeskuksesta oli yksimielinen.

Urjalassa toimii tämänkin jälkeen vielä toinen perusopetusta antava koulu, yli sadan oppilaan Aseman koulu.

Yläkoulu ja lukio sen sijaan muuttavat juuri noin kuuden kilometrin päästä aseman seudulta Urjalan Kirkonkylään.

- Uudessa paikassa ysitien tarjoama liikenneyhteys voi kiinnostaa uusia lukiolaisia tulemaan opiskelemaan Urjalaan, Salo ennakoi.

FAKTA

Urjalan kunta

  • Asukkaita 4 936 (31.12.2015).
  • Vapaa-ajan asuntoja 1 648.
  • Korkea työpaikkaomavaraisuus: 86 prosenttia.
  • Sijaitsee valtatien 9 varressa: Tampere 55 km, Turku 105 km. Naapureina Forssa, Humppila, Punkalaidun, Sastamala, Vesilahti, Akaa, Hämeenlinna ja Tammela.
  • Tasapainoinen kuntatalous.
  • Ilmiö: perjantain toripäivä, jota tullaan katsomaan kauempaakin.
  • Lasistaan kuuluisa Nuutajärvi on osa Urjalaa
  • Pientalotonteissa jatkuva haku.
  • Uusi yhtenäiskoulu otetaan käyttöön 2017.

www.urjala.fi