XXL tarjoaa ekstraa myös asiakaspalvelulla ja tuotetuntemuksella

Urheilun ja ulkoilun kauppajätti toi tullessaan Pirkanmaalle myös toistasataa työpaikkaa. Laajan valikoiman tunteminen ja palvelun merkitys korostuvat asiakkaan ja osastonsa tuotteet perusteellisesti hallitsevan myyjän kohtaamisessa.

Urheiluosaston myyjä Miina Penttilä, pyörä- ja suksiosaston osastovastaava Tuomas Seppänen, kassaosaston osa-aikainen myyjä Jesse Christensen sekä tavaratalopäälliköt Anni Valtanen ja Suvi Ruoranen tietävät, että työyhteisön reipas henki ja tekeminen välittyvät hyvänä palveluna asiakkaalle.

Urheilun ja ulkoilun kauppajätti XXL on runsaan vuoden kuluessa saanut Pirkanmaalla ja Tampereen seudulla vahvan jalansijan, joka on perustunut tuotevalikoiman ja hinnoittelun lisäksi myös onnistuneeseen vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa.

Hyvällä työllä on aina osaavat ja innostuneet tekijänsä. Kiinnostavaa liikunta- ja ulkoilualan työtä XXL onkin toden totta tuonut Pirkanmaalle. Kahdeksasta maassamme jo avatusta tavaratalosta kaksi nimittäin sijaitsee Tampereella, jossa tällä hetkellä toimii jo 115 työntekijää XXL-myymälöiden monissa eri tehtävissä.

Kun tavaratalot avattiin Tampereen Kalevassa lokakuussa 2014 ja Lielahdessa huhtikuussa 2015, tarjolla olleita työpaikkoja tavoitteli molemmilla kerroilla yli kaksituhatta henkilöä, kertovat tavaratalopäälliköt Anni Valtanen Kalevasta ja Suvi Ruoranen Lielahdesta.

Työyhteisöjen hyvä henki ja tekemisen meininki välittyvät asiakaspalvelun kautta myös talon ulkopuolelle, mikä näkyy esimerkiksi nuorten suurena kiinnostuksena.

- Opettajilta onkin tullut palautetta, että tämä on tavoitelluin työharjoittelupaikka, Suvi Ruoranen mainitsee.

Mitä sitten on taustalla? Työntekijät puhuvat XXL-kulttuurista.

- Moni kertoo, että on käynyt meidän liikkeissämme ja huomannut, että täällä on hyvä fiilis ja mukava henkilökunta, Ruoranen jatkaa.

- Minusta tuntuu, että tapamme tehdä asioita eri tavalla kiinnostaa ihmisiä. Veikkaan, että juuri siksi nuoret hakevat tänne töihin ja työharjoitteluun, urheiluosaston myyjä Miina Penttilä miettii.

Vaikka XXL on jo runsaassa vuodessa tullut tunnetuksi myös Pirkanmaalla, myyjien osaaminen ja osastojen valikoima saattavat edelleen hämmästyttää asiakkaita.

- Muun muassa eräpuolen tuotevalikoimaa hämmästellään edelleen ja sanotaan, ettei osannut urheiluliikkeestä odottaa näin kattavaa retkeily-, metsästys- ja kalastuspuolen valikoimaa, kassaosaston osa-aikainen myyjä Jesse Christensen kertoo.

Osastovastaava Tuomas Seppänen korostaa, ettei XXL-tavaratalo ole yksi iso halli, vaan paikka, jossa on monta erikoisliikettä saman katon alla. Täällä toimii myös huoltopalvelu osana pyörä- ja suksiosastoa.

- Itse esimerkiksi tavallaan pidän nyt pyörä- ja suksiliikettä tavaratalon sisällä, Seppänen kuvailee.

Työntekijöitä yhdistää liikunnallisuus, ja osastoilla voidaankin hyödyntää eri lajeja edustavien ihmisten taustaa.

- Sehän on iso voimavara, kun esimerkiksi metsästäjä tietää metsästysvaatteista paljon, Anni Valtanen sanoo.

Koulutus pitää yllä tuotetuntemusta ja voi johtaa myös uusiin tehtäviin.

- Henkilökunta voi kasvaa seuraaviin tehtäviin. Myynnin ammattitutkinnon ja esimiehen erikoisammattitutkinnon voi suorittaa työn ohessa, Valtanen sanoo.

- Meillä onkin hyvät etenemismahdollisuudet, ja omalla työllään pystyy näyttämään, jos on kiinnostunut muista tehtävistä, Suvi Ruoranen mainitsee.

- XXL on suuri urheilukaupan työllistäjä Pohjoismaissa, Suomessa ja Pirkanmaalla, mutta onhan tämä iloinen asia myös kuluttajille, jotka voivat hyötyä hinnoista, valikoimista ja osaamisestamme, Anni Valtanen summaa.

__________

XXL

  • XXL Sports & Outdoor on norjalainen, Pohjoismaiden suurin urheilukauppaketju.
  • Tarjoaa urheilu-, ulkoilu-, retkeily- ja erätuotteet saman katon alta.
  • Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa on kaikkiaan 53 XXL-tavarataloa. Niistä 8 sijaitsee Suomessa. Yritys tekee myös verkkokauppaa.
  • Ketju avasi ensimmäisen Suomen myymälänsä Vantaan Tammistossa huhtikuussa 2014.
  • Tampereella tavaratalot ovat Kalevassa ja Lielahdessa.
  • Lokakuussa 2014 avatussa Kalevan tavaratalossa on 60 työntekijää, joista kokoaikaisia on 28.
  • Huhtikuussa 2015 Lielahdessa avatussa tavaratalossa on 55 työntekijää, joista kokoaikaisia on 25.
  • Kaikkiaan ketju tarjoaa Suomessa jo noin 600 urheilu- ja ulkoilukaupan työpaikkaa.
  • Tavaratalot Oulussa, Lahdessa ja Vaasassa avataan 2016, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä 2017.

__________

 

Tätä asiakaspalvelu on parhaimmillaan

Anni Valtanen, tavaratalopäällikkö, XXL Kaleva

Ylittää asiakkaan odotukset

”Myyjän tärkein tehtävä on vastata asiakkaan tarpeisiin ja pyrkiä ylittämään asiakkaan odotukset. Hyvällä asiakaspalvelulla saadaan luotua kanta-asiakkuuksia, ja se on tärkeää. On ilo asioida myymälässä, jonka henkilökunta nauttii myymisestä ja on ylpeä työstään. Kun myyjä on työlleen vihkiytynyt ja innokas, tulee asiakkaallekin luottavainen olo. Henkilökunnan koulutukset, omat käyttökokemukset tuotteista ja myyjän oma tietotaito on saatava tuotua myymälään jokapäiväiseen työhön. Me olemme kaikki täällä onnekkaita, kun saamme tehdä työtä omien harrastustemme tai mielenkiinnonkohteidemme parissa. Kun sitten yhdistetään asiakkaan tarpeet, myyjän ammattitaito ja päälle vielä vähän jotain ekstraa, mitä asiakas ei ole osannut odottaa, on mielestäni kyse asiakaspalvelusta parhaimmillaan.”

 

Jesse Christensen, osa-aikainen myyjä, kassaosasto

Asiakas jakaa kokemuksensa Facebookissa

"Mielestäni asiakaspalvelussa on keskeisintä, että kiinnostuu jokaisesta asiakkaasta ihmisenä. Tällöin asiakkaan tarpeet välittyvät helposti ja palvelusta tulee henkilökohtaista. Hyvä asiakaspalvelu ei rajoitu vain osastolla tapahtuvaan myyntiin – asiakkaan odotukset voi hyvin ylittää kassallakin. Omalta kohdaltani on jäänyt mieleen tapaus, jossa nuori naisasiakas saapui kassalle ison paketin kanssa. Neiti näytti kaipaavan apua, joten tarjouduin kantamaan paketin hänen autolleen Prisman toiselle puolelle. Hän oli silminnähden iloinen avusta. Erityistä tapauksesta teki, että hän jakoi kokemuksensa Facebookissa. Asiakaspalvelu onkin parhaimmillaan, kun oma iloisuus tarttuu asiakkaaseen – ja siinä onnistuminen tuntuu mahtavalta."

 

Tuomas Seppänen, osastovastaava, pyörät ja sukset

Hymyä ja hyväntuulisuutta

”Mielestäni asiakaspalvelu on parhaimmillaan sitä, että asiakas lähtee tyytyväisenä saamaansa palveluun suu hymyssä ja hyväntuulisena kohti kotia. Mieluisin ja paras onnistumisen mittari mielestäni on asiakkaalta ääneen saatu vilpitön kiitos ja leveä hymy. Tuntuu myös erittäin hyvältä, kun asiakas tulee vielä myöhemmin kiittelemään ja kehumaan hänelle myytyä tuotetta ja kuinka on ollut erittäin tyytyväinen siihen.”

 

Miina Penttilä, myyjä, urheiluosasto

Laadukasta, tehokasta ja reilua

”Asiakaspalvelu on parhaimmillaan tunnetta. Tilanteita, joiden jälkeen molemmille osapuolille jää hyvä fiilis. Esimerkiksi jos asiakas tulee hieman kinkkisemmän ongelman kanssa kaupoille, häntä palveleva myyjä osaa ratkoa asiakkaan pulman ammattitaidolla ja hyvällä otteella. Asiakaspalvelutilanne päättyy molempien osalta hyvään lopputulokseen, jolloin asiakas saa toimivan ratkaisun ongelmaansa ja hän luultavasti myös palaa tulevaisuudessa samaan myymälään. Myyjälle taas jää onnistumisesta hyvä fiilis, joka kasvattaa itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Asiakaspalvelu on parhaimmillaan laadukasta, tehokasta ja reilua.”

 

Suvi Ruoranen, tavaratalopäällikkö, Lielahti

Palvelu tavoittaa jokaisen

”Hyvä asiakaspalvelu tavoittaa jokaisen asiakkaan ja pysyy laadukkaana tapahtumana alusta loppuun saakka. Asiakasta tervehditään ja huomioidaan niin, että asiakas tuntee olonsa tervetulleeksi. Palvelu ja ammattimainen myyntitaito ovat luonnollinen osa myyntiprosessia ja asiakkaan tarpeet saadaan ratkaistua mahdollisimman hyvin, jopa ylitettyä odotukset. Asiakkaalle jää kokemuksesta hyvä mieli, joka toivottavasti kantaa pitkälle. Hyvä asiakaspalvelija on ennen kaikkea avoin, tehokas ja reilu jonka aito kiinnostus asiakaspalvelua ja kyseistä työtä kohtaan kuvastuu palvelutilanteessa. Onnistumiset asiakaspalvelussa motivoivat myyjää ja auttavat kehittymään työssä.”

 

EXTRA-LAAJA valikoima urheilua ja vapaa-aikaa verkossa XXL.fi