Ympäristönäkökulma on luonteva osa arjen työtä

Juvenes-Yhtiöt Oy pitää aktiivisesti yllä työntekijöidensä ympäristöosaamista. Perustana on muun muassa Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa järjestettävä koulutus, joka yksittäisten työntekijöiden kautta vaikuttaa koko toiminnassa kaikkien eduksi.

Juveneksen palveluista ja henkilöstöstä vastaava johtaja Ritva Hietala, Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Petra Lattunen ja Juveneksen vuoropäällikkö Pirjo Keskinen sanovat ruokapalvelualan olevan malliksi kelpaava ympäristöasioiden edelläkävijä.

Voiko ympäristövastuu maistua hyvältä? Kyllä. Kiireisimpinä aikoina yli 10 000 asiakasta nauttii joko tietoisesti tai tietämättään Juvenes-Yhtiöiden vastuullisesta toiminnasta ympäristön ja yhteisön hyväksi.

Vastuulliseen toimintaan kuuluvat niin lähellä tuotetut pälkäneläiset perunat kuin kehitysmaiden talouttakin tukevat reilun kaupan tuotteet, mutta ennen kaikkea siihen sisältyy jokaisen työntekijän ymmärrys oman toimintansa vaikutuksesta ympäristöasioihin.

-Kun ympäristöasiat on organisaatiossa tiedostettu hyvin, ne toimivat luontevasti arjen työvälineenä, sanoo vuoropäällikkö Pirjo Keskinen esitellessään salaattipöytää Ratinankaaren toimistokiinteistön Juvenes Ravintola Saarnissa Tampereella.

Palveluista ja henkilöstöstä vastaava johtaja Ritva Hietala nappaa lisäesimerkin juuri salaattipöydästä.

-Tässä ravintolassa on aloitettu My Salad –konsepti, jossa myydään tuotetta kilohintaan, eli otat salaattipöydän tuotteita juuri sen verran kuin jaksat syödä, hän mainitsee.

-Ruokailijoille ympäristöteot näkyvät esimerkiksi asiakastiedotteissa, jotka kertovat sen, mitkä tuotteet ovat lähituotteita tai kotimaisia tuotteita. Seuraamme säännöllisesti lajittelun onnistumista, muun muassa biojätteen määrän kehittymistä, ja julkaisemme ympäristötiedotteita.

-Hävikinhallintaan pyrimme muun muassa myymällä asiakkaille päivän lounastuotetta huomattavan edulliseen hintaan päivän päätteeksi, Hietala jatkaa.

Juvenes-Yhtiöiden vuosittain tarjoilemat 1,4 miljoonaa ateriaa ovat näkyvä ja varmasti maistuvin osa siitä työstä, jonka taustalla on pitkään jatkunut määrätietoinen ympäristöasioiden hallinta.

-Meillä on oma ympäristöorganisaatio. Yhtiöiden ympäristövastaavan lisäksi jokaisessa kohteessa on ekotukihenkilöt, vastuutetut ympäristöhenkilöt, jotka tukevat oman ravintolansa henkilöstöä ympäristöystävällisissä toimintamalleissa ja ohjaavat asiakasviestintää ajan tasalla olemisesta, Hietala sanoo.

Juvenes-Yhtiöiden tärkeä yhteistyökumppani koulutuksen tarjoajana on Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK.

-Ympäristövastaava on tuonut koulutuksesta viimeisimmän tiedon myös koko työyhteisöön ja vahvistanut merkittävästi ympäristöosaamistamme.

-Syksyllä oli koko henkilöstön koulutuspäivä, jossa Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Petra Lattunen oli vieraanamme luennoimassa ympäristöasioista hyvin käytännönläheisesti.

Ympäristöasioiden huomioiminen on luonteva osa arkea, jossa jokainen työntekijä tietää milloin hän on tekemässä ympäristötekoja.

-Jokaisella työntekijällä on merkittävä rooli sähkön- ja vedenkulutuksessa, jätteiden lajittelussa ja hävikin hallinnassa, Hietala korostaa.

Ympäristönäkökulman omaksumisesta kertoo alan oman dokumentti, ruokapalvelualan ympäristöpassi.

-Edellytämme kaikilta työntekijöiltämme ruokapalvelualan ympäristöpassia, Hietala korostaa.

Koulutussuunnittelija Petra Lattunen sanoo ympäristökoulutuksen olevan hyvä esimerkki Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen perusideasta palvella työelämää.

Juvenes-Yhtiöt hän taas nostaa malliesimerkiksi yrityksestä, joka on nostanut ympäristöasiat sanahelinästä oikeasti toteutettaviin arvoihin, osaksi päivittäistä työntekoa.

Muistaa kannattaa myös se, että ympäristönäkökulma on myös liiketaloudellisesti järkevää.

-Jätteen tuottaminen on rahan haaskaamista. Käytännössä esimerkiksi materiaalitehokkuus ei ole mitään ihmeellistä toimintaa, vaan asioiden järkevöittämistä, resurssitehokkuutta. Siinä säästyy energiaa ja materiaaleja, Lattunen painottaa.

Juveneksen vuoropäällikkö Pirjo Keskinen poimii vielä esimerkin ympäristönäkökulman vaikutuksista kustannuksiin asiakkaan kannalta.

-Koska mietimme ympäristöasioita kaikissa prosesseissa ja koko toiminnassa - kuljetuksissa, keittiötoiminnoissa ja ostoissa – asiakas hyötyy myös hinnassa, koska ympäristöratkaisuilla voidaan vaikuttaa kustannustehokkuuteen. Se siirtyy asiakkaittemme eduksi, Keskinen summaa.

__________

Juvenes-Yhtiöt Oy

Palveluyritys, jonka toimialoina ovat ravintola- ja kahvilapalvelut, juhla-, kokous- ja saunapalvelut, kioskipalvelut sekä paino- ja julkaisupalvelut.

Yhtiön omistavat Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnat.

Konsernissa työskentelee 140 henkilöä. Liikevaihto vuonna 2015 oli 17 miljoonaa euroa.

Juveneksen ravintoloissa tarjotaan vuosittain keskimäärin 1,4 miljoonaa ateriaa.

Juvenes-Yhtiöt Oy:llä on ympäristösertifikaatti ISO 14001 sekä painotoimialalla Pohjoismainen ympäristömerkki - Joutsenmerkki.

Juveneksen toimisto sijaitsee Ratinankaaren toimisto- ja liikerakennuksessa, jolle on myönnetty Gold-tason LEED-ympäristösertifikaatti.

__________

TAKK kouluttaa:

  • Ympäristöhuollon ammattitutkinto
  • Ympäristöalan erikoisammattitutkinto
  • Yrityksien tarpeiden mukaan räätälöitävä Ympäristöosaajapassi

Ympäristöhuollon koulutuksessa tutustutaan ympäristöalan ytimeen jätehuollon, ympäristöriskien ja hajavesien jätevesihuollon kautta. Yritys hyötyy jo koulutusaikana toimintaansa liittyvistä kehitystehtävistä, jotka pienentävät materiaali- ja jätehuoltokuluja. Ympäristöasiat hallitseva ammattilainen on perillä lain vaatimuksista ja pystyy toimimaan ympäristö- tai jätehuoltovastaavana.

Erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus antaa tarvittavat tiedot ja taidot organisaation ympäristöasioiden kehittämiseen.

Valtaosa koulutuksesta on ohjattua etäopiskelua omalla työpaikalla. Molemmat tutkinnot suoritetaan osoittamalla ammattitaito aidoissa työtehtävissä työpaikalla.

Lue lisää TAKKin ympäristöalan koulutuksista >