Kuluneet patjat ovat terveydelle vaarallisia

Hyvä nukkuminen kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän ja olemme valmiita maksamaan kunnon unista. 30 vuotta unialalla toiminut Vesa Tuominen on opettanut hyvää nukkumista huippupolitiikoille, yritysjohtajille, rocktähdille ja huippu-urheilijoille.

Tuomisen perustaman Unikulman tuotteet tunnetaan mm. Kiinassa ja Arabian niemimaalla, jossa yltäkylläisen öljyvaltion kuningashuone tarvitsi suomalaisosaamista parempien valtiollisten päätösten tueksi. Eli kunnon unet.

Suurin ryhmä Tuomisen ja hänen perustamansa Unikulman asiakaskunnasta ovat tavalliset ihmiset, jotka välittävät omasta vartalostaan ja hyvinvoinnistaan.

​

- Ihminen on paljon herkempi heräämiselle kuin nukahtamiselle.  Kesäaika on todella huono keksintö.  Heräämisen siirtäminen sotkee aivan turhaan ihmisten luonnollisia rytmejä, unialan ammattilainen puntaroi keväistä ajankohtaista uniteemaa. Siirrolla väsytetään ja vanhennetaan aivan turhaan ihmisiä kahdesti vuodessa.

- Olisi hienoa, jos presidentti tekisi aloitteen kesäajasta luopumisen puolesta. Suomen kansa nukkuisi ja jaksaisi paremmin vaikeassa ajassa. Tietysti levollisemmat unet takaisi myös vakaampi ja valoisampi tulevaisuus koko Suomelle.

Säännöllinen rytmi auttaa jaksamaan

Ihmiset heräävät usein viikonloppuisin eri kellonaikaan kuin arkena. Se ei Tuomisen mukaan ole paras mahdollinen tapa. Jos illalla nukkumaan meneminen viivästyy, on silti viisainta  koittaa herätä aina samaan aikaan. Väsyneenä on hyvä ottaa päiväunet, jos siihen vaan on mahdollisuus.

Suomalaiset ovat havahtuneet ymmärtämään riittävän ja laadukkaan unen merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille. Huonosti nukkuva ihminen on usein hermostunut, vain heikosti luova ja tekee yksinkertaisesti huonoja päätöksiä.

Kuorsaus herättää

Yleensä ihmiset ottavat yhteyttä Unikulmaan vasta, kun nukkumattomuudesta tulee ongelmia.

- Kuorsaus on ehkä yleisin syy. Moottoroidulla sängyllä nukkujan pää saadaan nostettua ylöspäin, jolloin hengittäminen helpottuu. Tyynyilläkin saadaan jotain tehdyksi, mutta tyynyjen kasaaminen huomataan yleensä nopeasti aika keljuksi. Ja sitähän se on.
- Kun mies sanoo, että lähdetään sänkykauppaan, niin nainen on yleensä jo etuovella menossa, Tuominen kuvailee uuden sängyn hankintapäätöksen herkkyyttä avioparien välillä.

Selkäkivut ja allergian puhkeaminen ovat myös niitä ongelmia, jotka aktivoivat uusimaan sängyn ja patjat. Suomalaiset käyttävät samoja patjojaan miltei yhtä kauan kuin autojaan. Vaihtoväli on hygieniatuotteelle aivan liian pitkä.
- Kuluneet patjat ja autot ovat molemmat terveydelle vaarallisia, Tuominen yksinkertaistaa osuvasti.

Suomalaiset haluavat kuitenkin nukkua hyvin, joten patjoihin ja sänkyihin ollaan valmiita satsaamaan rahaa. Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki  –kampanjatutkimuksessa reilulta tuhannelta suomalaiselta tiedusteltiin, miten he kunnostaisivat tai sisustaisivat kotia, pihaa tai mökkiä, jos käytössä olisi 2000 euroa.
Jaetulle ykkössijalle 18 prosentin kannatuksella nousivat sängyn tai patjan hankinta ja keittiöremontti.

Jokaisella ihmisellä on oma persoonallinen tuki- ja liikuntaelimistö. Kahta samanlaista selkää ei ole olemassakaan, siksi Unikulmassa on huomattu personoitujen sänkyjen ja patjojen tärkeys. Käytännössä selkää oikein tukeva patja venyttää selkärangan välilevyjä, jolloin ne saavat nukuttaessa ravinteita ja palautuvat. Oikein venyttävällä patjalla nukkunut ihminen herää aamulla aina vähän edellisiltaa pidempänä.

​

Kropan eroavaisuuksia korostavat erilaiset toispuoleiset työasennot ja myös tottumukset. Vesa Tuominen sanoo, että esimerkiksi lapsen nukkumisasentoa Unikulman laitteistolla analysoitaessa, voi tuloksista nähdä sen, kummallako kyljellään lapsi on nukkunut enemmän.  Siihen vaikuttaa lapsen sängyn sijoittaminen seinän viereen ja se mihin suuntaan sängystä avautuu lapselle turvallinen näkymä.

Jääkiekkoilijoille personoiduissa sängyissä patja saadaan vääntämään kroppaa pelaajille vuosien varrella syntyvästä lajinomaisesta kierrosta suoremmaksi. Vastaavia rangan toispuoleisuuksia löytyy joistakin ammattiryhmistä, joissa samat liikkeet toistuvat vuodesta toiseen.

Uni miljoonavientituotteeksi

Unikulman osaaminen tunnetaan myös maailmalla. Kiinalaiset sijoittajat yrittivät ostaa Tuomisen elämäntyön, mutta kauppoja ei syntynyt.

- Olisi pitänyt muuttaa kahdeksi vuodeksi Kiinaan. Maailmalla on kolme sänkyalan kovaa tekijä. Me, yksi ruotsalainen ja yksi saksalainen. Me olemme viisi vuotta näitä kahta muuta edellä ja muut valmistajat elävät vielä viime vuosituhannella, Tuominen pamauttaa hymyillen.
- Muut eivät tee niin yksilöllisiä jousia ja ani harva jousia yleensäkään itse tekee, koska jousien tekeminen vie aikaa. Me teemme niitä, jotta patjan yksilöllisessä säätämisessä ei tarvitse tinkiä laadusta.

Yksityishenkilöiden ohella Unikulma toimittaa sänkyjä mm. valtaosalle Suomen viiden tähden hotelleista. Vahvasti kasvava markkina-alue on hoitoala, jonne Unikulma on kehittänyt merkittävästi hoitotyötä helpottavan patjan.
Potilas tai vajaakuntoinen pystyy kääntymään patjalla itse hyvin pienellä voimalla. Patja estää makuuhaavojen syntymisen.

VTT:n virallisia tutkimustuloksia uutuudesta odotteleva unialan pioneeri Vesa Tuominen myhäilee jo tutkimuksesta tihkuneille tuloksille. Koko muu torkahteleva maailmaa saa vielä odottaa hetken.  

 

Sisältö on Unikulman tuottamaa.